TÉMÁK, Kategóriák

Milyen betegségei lehetnek a lépnek?

596
HOZZÁSZÓLÁS:

A lép betegségei rendszerint más betegségek következményei folytán lépnek fel. A lép önálló megbetegedése igen ritka. A lép gyulladása a fertőző betegségeken kívül általános vérmérgezésnél, tuberkulózisnál, bujakórnál (vérbaj) és .szívbajnál jelentkezik.lep1

Milyen betegségei lehetnek a lépnek?

A lép hirtelen duzzanatát érdugó is okozhatja (a vér eltömődése véralvadék következtében). A hirtelen támadt lépduzzanatnak a tünetei csekélyek, még leginkább léptáji fájdalomról panaszkodik a beteg, mely a bal lapockába és a derékba is kisugározhat, és ezáltal a légzés megnehezül. (Fiatalemberek gyors járásnál gyakran panaszkodnak oldalszúrásról, mely legtöbbször a lép vérpangása következtében lép fel.) A lép heveny duzzanata néhány nap alatt visszafejlődik, de idült stádiumba is átmehet.

A lép idült megnagyobbodásának az okát egyes esetekben még a leggondosabb vizsgálattal sem tudják kimutatni. A kapuérrendszer pangása, bélzavarok, a bélből kiinduló fertőzés a lép idült gyulladását vonhatja maga után, melynek következtében a lép megnagyobbodik, megkeményedik, ami azután nem is olyan ritkán az egész életen keresztül megmarad.

A lépben rosszindulatú daganat, rák és húsdaganat is kifejlődhet, melynek folytán a lép megduzzad, kemény tapintatú és egyenetlen felszínű lesz, lassú növekedés közben kiemelkedik a bal bordaív alól, és a szervezet leromlásához vezet.

Az idült lépduzzanat, habár olykor tetemes nagyságot ér el, igen kevés panaszt okoz. A betegek egyes esetekben nehézlégzésről, szívszorongásról, léptáji fájdalomról panaszkodnak, és úgy érzik, mintha valami súlyos tárgy lenne a hasukban.

A lépfene

Külön felemlítjük még a lépfenét. A lépfene, mint ismeretes, állatoknál igen gyakori betegség, mégpedig különösen lovaknál és birkáknál, de a vadaknál is előfordul. Többször észleltek már lépfenejárványt.

Ez a betegség az embereknél is már több esetben előfordult, leginkább pásztoroknál, állatorvosoknál, mészárosoknál, gyepmestereknél stb. bőr.sérüés következtében; bögölyök és legyek csípése útján is megfigyeltek már fertőzést.

A fertőzött állatok bőre, gyapja és szőre is okozhat lépfenét. A lépfene bacilusa annyira ellenálló, hogy még a cserzésnél sem pusztul el. Ezáltal fertőzést kaphatnak a nyergesek és szűcsök, valamint a kesztyűsök.

Az embernél a lépfene legtöbbször csak egy jellegzetes bőrbajt, bőrlépfenét okoz, mely legtöbbször rövid időn belül teljesen meggyógyul. Vannak azonban esetek, ahol a bőrlépfenéből egy általános, magas lázzal járó, súlyos megbetegedés fejlődik ki, mely olykor a beteg halálát okozhatja.

A betegség megakadályozása szempontjából igen fontos mindazon hatósági intézkedéseknek a pontos betartása, amelyek a lépfenés állatok hulláinak a megsemmisítését írják elő.

596
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]